Kedilerde grip hastalığı, tıpkı insanlardaki grip gibidir. Semptomlar arasında burun akıntısı, hapşırma, ateş ve kas ağrıları bulunur.
Kedi Gribinin Belirtileri Nelerdir?
Daha önce grip olduysanız, kedinizle empati kurabilirsiniz. Hastalık, insan varyasyonundan çok da farklı değildir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi, çoğu kedi de bununla savaşabilir; ancak daha yaşlı hayvanlar, yavru kediler veya altta yatan başka bir hastalığı olan kediler için durum daha ciddi olabilir. Bu yüzden kendinizi tedavi etmeye çalıştığınız gibi kesinlikle kedinizi tedavi etmeye çalışmayın; çünkü kendiniz için kullandığınız ilaçlar kediler için toksik olabilir. Ayrıca kedi gribi viraldir, yani antibiyotikler yeterli ve etkili olmayacaktır.
Kediniz ister hapşırıyor ister burnunu çekiyor olsun, ne aradığınızı bildiğinizde kedi gribinin semptomlarını tespit etmek oldukça kolay olabilir. İşte farkında olmanız gereken daha yaygın işaretlerden bazıları:
- Hapşırma ve bazen öksürme (Bu, hastalığın yayılmasının ana yoludur.)
- Burun akıntısı
- Sinüzit
- Salya akıntısı
- Göz sulanması ve kızarıklık
- Nefes almada zorluk veya sesli-gürültülü nefes alma
- Davranış değişikliği
- İştah kaybı
- Yüksek vücut ısısı (ateş)
- Ciddi durumlarda gözde ülserler
Belirtilerin şiddeti hastadan hastaya büyük ölçüde değişir. Virüsün bulaştığı bir kedi yalnızca biraz hapşırma ve burun akıntısı ile hastalığı atlatabilirken, diğeri hayatı tehdit eden komplikasyonlara ve sekonder enfeksiyonlara yol açabilir.
Belirtiler ne kadar hafif veya ciddi olursa olsun, risk almayın. Kedi gribi semptomlarını fark ettiğiniz anda, evcil hayvanınızı veteriner hekiminize götürün.
Bulaşıcı mı?
Kedi gribi, insanlardaki grip gibi çok bulaşıcıdır. Enfekte kedilerden gelen hapşırıklarla virüs etrafa yayılır. Bu nedenle başka bir kedinin enfekte olması için doğrudan temas her zaman gerekli değildir.
Bulaşmayı önlemeye yardımcı olmak için kedinizin yatağının, mama kaplarının ve oyuncaklarının temizliğine özen gösterin.